dijous, 21 de setembre de 2017

"EULÀLIA DURAN I GRAU. CONVERSES INTIMES"

El meu darrer llibre, publicat pel Museu Comarcal de Cervera, es va presentar diumenge passat, dia 17, a la casa Duran, seu del Museu Comarcal de Cervera. És un llibre de converses amb Eulàlia Duran i Grau, investigadora de la cultura moderna dels Països Catalans. 
Aquest llibre vol ser, per damunt de tot, un acte d’agraïment, un homenatge a la seva persona i al seu treball incansable; però amagaria una part de la veritat si digués que només això l’ha motivat. També hi ha un sentiment de justícia de gènere que em porta a rescatar la doctora Duran de l’ombra on la va postergar el fet de ser la filla d’un gran arxiver i erudit, com Agustí Duran, i muller d’un emprenedor de la cultura, com va ser  Max Cahner; i una curiositat personal per saber com s’ho fan les persones per viure amb sentit, per donar un sentit a la seva vida, des de la consciència, la llibertat i la creativitat, i des que conec l’Eulàlia, he sospitat que ella sabia fer-ho, i aquesta sospita es fa certesa en aquestes converses íntimes.  
L'Eulàlia va ser la meva directora de tesi, i el seu mestratge, les converses al despatx de la universitat i a casa seva, el treball conjunt, el seguiment minuciós van ser per a mi un aprenentatge enriquidor, no només filologicohistòric, sinó també humà, que em va ensenyar una cosa cabdal, i és que en el món de la investigació, i en el món en general, sempre s’ha de sumar, mai dividir, ni ocultar. 
 Després de la presentació de la tesi vam seguir veient-nos, comunicant-nos les publicacions, les troballes, mantenint l’amistat.  Aquelles converses van generar  empaties que amb el temps van esdevenir confidències, sempre mogudes per la curiositat mútua, per les preguntes de recerca i vitals. D’aquí van néixer les ganes de fer-li una entrevista a fons que es pogués convertir en un llibre.
Aquest llibre, vol fer visible, en vida, la figura d’Eulàlia Duran. És un homenatge, però també és un descobriment de la seva íntima humanitat, i una recuperació merescuda del seu protagonisme en la història del nostre país.
Si voleu saber més sobre l’entrevistada, llegiu la magnífica ressenya que ha fet en el seu blog, Maria Toldrà, que és la responsable de la introducció d’aquest llibre. 
Si voleu llegir-lo, l'heu de demanar a: museu@museudecervera.cat 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada