dijous, 25 d’agost de 2016

"HUMAN"
“Human” és un documental del 2015 del fotògraf Yann Arthus-Bertrand. Va ser rodat en seixanta països, durant més de dos anys, i s’entrevisten a dues mil persones. Consta de tres parts i es pot mirar de forma gratuïta a Youtube, perquè ningú no es quedi sense veure’l: https://www.youtube.com/watch?v=N1WdfVWo1pQ.

“Humà” i no “humans”. El títol ja ens marca el guió i l’objectiu. No parla dels humans, sinó de l’”humà” dels humans, de la humanitat de les persones, d’allò que ens configura en essència. Els testimonis parlen de molts temes que ens afecten i són colpidors, no només pel que expliquen, sinó per la veritat amb què ho expliquen. El testimoni d’un assassí conviu amb el d’una victima, la violència amb l’amor, el perdó amb la venjança, la riquesa amb la pobresa, la guerra amb la pau... No hi ha bons ni dolents, sinó que la bondat i la maldat són vistes com accions que desenvolupa l’humà des de la seva llibertat. No hi ha dualitats, sinó persones com un tot.

És una introspecció cap a l’humà que pot atemorir, però mai desencisar, perquè, sense jutjar, l’autor va més enllà de les accions: ens posa al davant una persona que és capaç d’explicar-se mirant fit a fit a una càmera. La valentia de saber-se com són, no et deixa indiferent.

Al final, si et deixes atrapar per les mirades, pels gestos, per les llàgrimes, pels somriures..., només et queda un regust d’infinitud i de grandesa, que no es pot explicar. Pot ser t’adones que darrera d’un suposat enemic, només hi ha una persona com tu, i que només cal tenir la gosadia de saber-la mirar amb els ulls de l’amor.


4 comentaris:

 1. Ell, ella, són jo... jo sóc ella, ell...
  Segura que aquesta pel·lícula no deixa indiferent.

  ResponElimina
 2. La grandesa del perdó ha d’anar acompanyada de l’oblit
  Raimunda Pàmpols

  ResponElimina
 3. La grandesa del perdó ha d’anar acompanyada de l’oblit
  Raimunda Pàmpols

  ResponElimina
 4. La grandesa del perdó ha d'anar acompanyada de l'oblit
  Raimunda Pàmpols

  ResponElimina