diumenge, 21 de setembre de 2014

AHIR VA SER UN GRAN DIA!! JORNADA CASA MASSOT DALMASES

Ahir es va celebrar la Jornada Casa Massot-Dalmases. Esperàvem aplegar una trentena de persones i vam ser més de cent! Veïns, investigadors, amics, familiars...vinguts d'arreu del país. 
No deixo de preguntar-me què tindrà aquesta casa que mou tanta gent, que interessa a tantes persones. Suposo que la raó és que té ànima, i l'ànima fa bategar les persones a un mateix ritme, amb una mateixa il·lusió. I a més, la Fundació Casa Dalmases està oberta a tot allò que suma, i s'hi suma amb tota la il·lusió del món, i més.
Jo em vaig enamorar de la casa Massot-Dalmases, del seu passat i del seu seu present, només veure-la, i això em va portar a cercar la documentació familiar i a oferir-me a la Fundació Casa Dalmases per rescatar-la de l'oblit, recuperant així el desig dels seus propietaris que durant segles van saber estimar la seva història salvaguardant la seva documentació. 
D'aquí va sorgir la idea de la preparació de les Jornades, i la cerca dels ponents que ho fessin de forma desinteressada, i amb una intenció molt clara:  compartir la feina,   els descobriments que féssim, els documents, els detalls, sense amagar-nos res, sempre sumant. Així, vam compartir les troballes en un espai virtual, o per correu electrònic, les fotografies, els quadres genealògics, tot allò que ens deien o ens imaginàvem. Això que sembla tan obvi és difícil de trobar en segons quins cercles d'investigadors, sempre massa gelosos de la seva feina. L'èxit de la Jornada corrobora que és possible treballar amb aquest esperit de col·laboració.
Han estat moltes hores de feina en molt poc temps, però n'estem molt contents perquè ha valgut la pena. 
Ha valgut la pena sentir el Sr. Serra Dalmases, nét de l'últim habitant de la casa, explicar-nos,  de forma entranyable, els seus records, i veure'l passejar-se per la casa, acompanyat de tota la família. 
Ha valgut la pena escoltar la ponència de la historiadora Mercè Gras, buscant el més mínim detall històric que relacionés la família i la guerra de Successió, trobant sempre, com una detectiu sagaç, la dada necessària en els arxius. En això,  és única!

Després em va tocar a mi, i vaig fer una passejada per la família a través de la seva documentació.


 Juve Salcedo, arquitecte i titellaire, ens va donar una visió original de la casa amb un muntatge d'ombres xinesques que van deixar el públic bocabadat. I és que realment va ser impressionant!

Com ho va ser també la feina titànica de l'artista i professora, Olga Olivera,  amb els seus alumnes de l'ESO, i usuaris del C.O. l'Espígol, que van fer una exposició, per a la casa i dins de la casa;  un projecte artístic-educatiu únic en el nostre país. La visita i les explicacions van ser una delícia
I finalment, després de dinar, el present de la casa, l'economia social, les ganes de respondre als reptes, el muntatge de la cerveseria per donar feina a persones amb especials dificultats.


I sumant també amb el Museu de Cervera que es va abocar de ple en l'organització, i també amb la inauguració del paer en cap de la ciutat de Cervera...


I sempre sumant!!


2 comentaris: