dimecres, 12 de juny de 2013

El NÚVOL VIRTUAL


     «Què et passa pel cap?», et demana la pàgina inicial del facebook. Dir el que em passa pel cap és dir sovint banalitats, és seguir el fil del mico que salta sense concert de pensament en pensament. 
     «Piula», et diu el twiter, perquè si no piules, ets dona morta. Piular és el que fan els pollets, poca cosa, tot just per fer-se veure. Escatainar és tota una altra cosa, és un crit de dona gran que defensa allò que és.
       «Que no em respons?», aquesta és la frase més comuna en boca del remitent davant del silenci de l’altre, com si tot s’hagués de respondre, com si estigués mal vist deixar un espai per al silenci, per a la reflexió; com si no poguéssim de tant en tant desaparèixer de les ones socials i deixar-nos gronxar per onades solitàries. La immediatesa ens fa estar en alerta contínua, ens fa córrer,  no ens deixa espai vital i sobretot no ens deixa temps per saber qui som.  
Estem vivint una època de recerca profunda de l’ésser essencial i d’eliminació d’obstacles per arribar a viure la mística sense intermediaris que ha de conformar el nostre segle XXI. El problema és que pel camí trobem paranys i en fem un déu; i el problema no és del parany —en aquest cas del núvol virtual, que és una eina immillorable—, sinó nostre. El núvol mòbil encapsat dins formes i marques diferents ens fa sentir acompanyats, ens fa creure que no estem sols, ens fa sentir connectats a tot i a tothom. 
El capitalisme ferotge va omplir, en el seu moment, el buit deixat per les deconstruccions socials i ideològiques del maig del 68. Les noves tecnologies, en un moment de deconstrucció de les creences, comencen a fer-se indispensables, i omplen ja els buits existencials, de sentit. I repetim la història: substituïm un esclavatge per un altre, per por de no creure’ns capaços de ser en plenitud. 
La feblesa ens fa esclaus i pot ser que un bon dia ens adonem que hem oblidat la contrasenya per accedir al nostre interior.
(Fragment adaptat de l'article publicat a Dialogal núm. 45)1 comentari: